Za one koji žele da znaju vise

Naziv dijamant je nastao od antičke reci ADAMAS sto znaci nelomljiv, neukroćen i neosvojiv.

U današnja moderna vremena, samo pomen na reč dijamant asocira na eleganciju , stil i glamur.

On jednostavno simbolizuje čistoću, snagu i ljubav pa sa sobom nosi i nešto značajnije između onoga koji poklanja i onog koji dobija poklon, kao večnu zakletvu.

Možda je to ono sto doprinosi njegovoj popularnosti – kao omiljenom dragulju za veridbe i venčanja.

Zato treba da znate da je dijamant koji razmatrate izuzetan i jedinstven, svaki od njih ima svoju ličnu kartu i kao takav ima svoje karakteristike tako da ne postoje dva ista dijamanta.

Ipak svi dijamanti imaju određene zajedničke karakteristike koje dozvoljavaju ekspertima da ih upoređuju i procenjuju.

 

Četiri glavna kriterijuma procenjivanja kvaliteta i vrednosti dijamanata pod nazivom 4C koja se sastoje od početnih slova (C) :

  • Težina u karatima(carat weight)
  • Boja (color)
  • Čistoća(clarity)
  • Brus (cut)

Sva četiri parametra su podjednako važna u ocenjivanju kvaliteta i vrednosti jednog dijamanta. Tako da Vaš dijamant treba da kupujete u renomiranim radnjama, a zlatara Babić je jedna od njih koja ima školovanog procenitelja i opremu u cilju tačne procene 4C i ostalih važnih karakteristika vašeg dijamanta.

CARAT -TEŽINA

Karat je standardna jedinica za tezinu dragog kamenja. To je pojam koji je isti u svim standardima tako da je jedan karat jednak jednoj petini grama ( 1ct=0.20gr). Interesantno je da se u prošlosti koristilo seme rogača koje je upravo teško 0.2g kao etalon pri merenju zlata i dragog kamenja. Dobro je znati da su u prirodi ređi krupniji kristali pa iz tih razloga cene dijamanata rastu progresivno sa porastom težine, tako da jedan karat jednog dijamanta vredi više od jednog karata skupa dijamanata istog kvaliteta.

COLOR-BOJA

Većina dijamanata u nakitu su bezbojni ili skoro bezbojni (near colorless), ponekad sa nijansom žute ili braon boje. Boja dijamanata se ocenjuje slovima na skali od D do Z , a ona se određuje upoređivanjem boja iz master seta pri određenom belom svetlu.

Za one koji žele da znaju vise

Ono što treba da znate je da mala razlika u boji može mnogo uticati na cenu, tako da dva dijamanta iste čistoće, težine i reza imaju različite cene samo zbog boje. Među najređim bojama su boje D, E I F i oni se nazivaju bezbojnim (colorless) tako da su ti dijamanti najskuplji a onda cena počinje da pada sve do Z boje. Dijamanti čiji je intenzitet boje veći od Z nazivaju se “Fancy” i tada njihova cena ponovo raste. Takođe treba da znate da se dijamanti u prirodi mogu pronaći u svim mogućim bojama, a neke od njih su veoma cenjene i retke. ( crveni, roze, plavi…)
Najskuplji i najređi prirodni dijamanti su crvene boje kojih ima svega 30-tak komada na svetu.

CLARITY-CISTOĆA

Posto se dijamanti formiraju na dubini oko 300 km ispod zemljine površine pod visokim pritiskom i temperaturom, praktično svi imaju ‘’znakove rođenja’’ tj. male nepravilnosti unutar kamena (inkluzije) ili na njegovoj površini (oštećenja). U praksi susrećemo dijamante sa oznakom ‘’loupe clean’’ koji na tržistu imaju veoma visoku cenu jer se sa optičkim povećanjem od 10x ne vide inkluzije unutar kamena i na njegovoj površini. Sa druge strane su dijamanti koji imaju toliko inkluzija da mu one ugrožavaju lepotu i umanjuju vrednost. Međutim nije svaki kamen sa inkluzijama loš kamen. Ocena čistoće se odnosi na stepen u kome su prisutne ove greške po sledećoj skali.

Za one koji žele da znaju vise

CUT- BRUS

Lepota dijamanta zavisi više od cut-a koji se odnosi na proporcije, simetriju i završnu obradu nego od bilo kog drugog faktora.

Cut ima uticaj na tri osnovne pojave svetlosti kod dijamanta:

  • Brilliance (sjaj) osvetljenost stvorena kombinacijom svih belih svetlosnih refleksija od površine i unutrašnjosti poliranog dijamanta.
  • Fire (bljeskovi boje ili disperzija) rasipanje svetlosti u boje vidljivog dela spektra.
  • Scintillation (svetlucanje) odbljesci svetla kada se dijamant ili izvor svetla pomera.

Na slici ispod su prikazani gubitci svetlosti kod suviše ‘’plitkog’’ ili suviše ‘’dubokog’’ dijamanta i samim tim dijamant ima manji sjaj, disperziju i svetlucanje. Takav kamen nije ‘’živ’’.

Za one koji žele da znaju više 4

Zato je rez dijamanta toliko važan jer kvalitetno brušen kamen može da umanji loš efekat niže rangirane boje. Mnogi dijamanti se bruse van idealnih proporcija da bi se sačuvala njihova težina i maksimalno iskoristio komad neobrađenog dijamanta. Tako da ovde stručnost naročito dolazi do izražaja pa se konsultujte prilikom Vaše kupovine sa našim stručnjakom.