Fascinantna prica o vasem dijamantuDijamant, jedan od najređih materijala na zemlji, je najcenjeniji i najskuplji plemeniti mineral i najtvrđa providna kristalna supstanca pronađena ikada. Neverovatno je da je to jedini dragi kamen napravljen od samo jednog elementa, ugljenika- u svojoj najčistijoj formi.

Svaki dijamant je rezultat neobičnog putovanja, koje ovaj prirodni element pretvara u najtraženiji na svetu. Njegova priča počinje stotinama kilometara ispod zemljine površine, gde ekstremna temperatura i pritisak izazivaju fragmente ugljenika da formiraju kristale dijamanata. I tako počinje njegovo dugo putovanje na površinu Zemlje vulkanskom lavom. Neki od dijamanata su oslobođeni erozijom od stena koji svoj put nastavljaju kilometrima dalje i pronalaze ih u koritima reka, na obalama mora… Najveća nalazišta su u Africi, Rusiji, Brazilu, Kanadi i Australiji.

Posle otkrivanja i sortiranja, neobrađeni dijamanti se šalju u centre za brušenje. Brušenje dijamanta je umetnost, veština i nauka menjanja neobrađenog dijamanta u fasetiran dragulj.
To zahteva stručnost, alat i tehnologiju zbog njegove ekstremne tvrdoće, jer je dijamant najtvrđi mineral od bilo kog prirodnog materijala.

 

Nakon brušenja i pre konačnog ugrađivanja u nakit dijamantima se procenjuje vrednost od strane stručnjaka, koji posle kompletne obrade ocenjuju i razvrstavaju dijamante u klase na osnovu četiri glavna kriterijuma: boja, čistoća, rez i težina.

Tu se njegova priča ne završava, on tek tada počinje da živi sa svojim novim vlasnikom i da pokazuje svoju blistavost i lepotu.